Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, February 16, 2013

Kesuburan Lelaki

Assalamualaikum

Asal lambat dapat anak, mesti wanita dipersalahkan i.e. tidak subur, tidak boleh conceive etc. Tapi adakah lelaki juga menjaga tahap kesuburan mereka? Tahukah anda kesuburan dipengaruhi oleh lifestyle, makanan dan keturunan. Dibawah ni saya sertakan status FB Dr Hamid Arsyat tentang kesuburan lelaki. 
Faktor yang mempengaruhi kesuburan lelaki (selain masalah 'teknikal'):

1) Makanan
Anda boleh mengambil makanan segar dan mentah sebagai sumber anti-oxidant dan vitamin dan makanan berprotin tinggi seperti ikan laut dalam, daging mahupun tempe/kacang2an amat disarankan dan mungkin meningkatkan kesuburan.
Elakkan consumption yang terlalu banyak terhadap sesetengah seafood yang mungkin mempunyai pencemaran merkuri seperti kerang dan ikan juga mungkin memberi ganguan kepada kesuburan. 
Elakkan makanan seperti cheese, daging berlemak, coklat dan makanan berproses. 

2) Lifestyle
Anda juga boleh mencuba mengubah lifestyle kearah kehidupan yang lebih sihat dan agar tidak terlalu stress, di samping berhenti merokok

3) Keturunan
Faktor keturunan juga memainkan peranan terhadap tahap kesuburan seseorang. Kebanyakan mereka yang mempunyai keturunan yang ramai lebih berpotensi untuk subur berbanding yang menjadi anak tunggal atau mempunyai adik beradik yang sedikit.  

4) Supplement
Supplement seperti Vit C, Vit E dan folic acid (terkandung dalam bcomplex shaklee) adalah penting. Untuk menyuburkan benih lelaki, anda boleh mencuba zinc sebagai sumber selenium. Omega 3 (sumber omega 3 shaklee adalah omegaguard) juga perlu sering dimakan. 

Shaklee menawarkan Vitamin E (yang diperkaya dengan grape seed extract), Vitamin C, Bcompleks yang diperkaya dengan rangkaian penuh vitamin B dan asid folic, zinc, dan omegaguard (fish oil terbaik mempunyai rangkaian penuh asid lemak perlu)

Untuk konsultansi lanjut dan pembelian supplement shaklee, anda boleh menghubungi saya di 0192661775.Golden Lounge 
019 266 1775 
goldenlounge.blogspot.com