Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, August 1, 2012

Lecithin

Assalamualaykum


Apakah lecithin? Mungkin ramai yang tidak biasa mendengarnya kecuali mereka yang ingin menurunkan berat badan mereka. Lecithin adalah sejenis lemak yang penting dalam sel-sel tubuh manusia. 1% daripada berat badan manusia adalah terdiri daripada lechitin. Lecithin juga di anggap sebagai foundasi kepada pembinaan tisu-tisu dan organ-organ. Antara organ yang kaya dengan lecithin termasuklah otak, hati, buah pinggang dan lainlain. Research telah membutikan bahawa lecithin membantu dalam melambatkan penuaan, improve fetus development dan membantu menguatkan memori kanak-kanak. Lecithin juga di anggap "food for the brain". Lecithin soya pula memberi impak positif dalam menurunkan kolesterol, menurunkan berat badan dan mengelakkan perlemakan hati (fatty liver). 

Kenapa orang yang nak kurus akan mengambil Lecithin? ini kerana ia bertindak mengemulsikan lemak. Dalam kata lain, ia memecahkan lemak. Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang sesuai. 

Sekarang mari kita lihat perbezaan lecithin shaklee dengan jenama lain. Lecithin daripada shaklee berbeza daripada jenama lain kerana lecithin shaklee di ekstrak dari kacang soya organik bukan GMO (Genetically Modified Organism). Setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetylkolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu,

Kegunaan utama lecithin shaklee adalah:
  1. Menyerap vitamin larut lemak; iaitu membantu tubuh dalam menyerap vitamin A, D, E dan K.
  2. Melindungi hati dengan menghalang enapan lemak dihati, sirosis hati dan hati berlemak
  3. Pemecahan lemak dan kolesterol. Lecithin bertindak sebagai "pembersih" salur darah. Pengambilan tambahan membantu mengemulsi dan membakar lemak, kolesterol dan trigliserid dalam tubuh.
  4. Pelansingan. Lecithin menghalang obesiti kerana pengambilan dalam kuantiti yang banyak daoat mempercepatkan pembakaran lemak untuk kesan pelansingan yang seimbang
  5. Mencantikkan kulit dan otot demgan membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit menjadikan kulit yang cantik. Ia juga mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan.
  6. Menghalang kejadian batu karang. 90% batu karang terjadi dari kolesterol. Lecithin mengemulsi kolesterol berlebihan untuk menyekat dari kejadian batu karang.
  7. Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress. Lecithin mengandungi kolin yang membentuk penghantar saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang alzheimer dan meringankan stress. 
  8. Menghalang tekanan darah tinggi dengan menghalang asteriosklerosis dan menggalakkan peredaran darah.
  9. Memperbaiki prostat lelaki
  10. Meringankan sembelit. Lecithin adalah pelembut najis yang berkesan. Ia melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus.
Lecithin adalah salah satu komponen utama dalam set pelansingan badan daripada shaklee. Untuk konsultansi lanjut, boleh hubungi saya. 

Menarik bukan? 


Golden Lounge
019 266 1775
goldenlounge.blogspot.com

No comments: