Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, July 29, 2012

Sustained Release Vita C

  • Tahukah anda bahawa haiwan mampu menghasilkan vitamin C mereka sendiri? contohnya arnab mampu menghasilkan 18,000mg (18g) vitamin C sedangkan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C. 
  • Tahukah anda juga bahawa vitamin C adalah larut air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita?
Oleh yang demikian, adalah perlu untuk kita mengambil vitamin C setiap hari. Vitamin C tidak memberi kesan toksik. 

Mungkin ada yang ingin mengambil vitamin C daripada buah. Untuk pengetahuan anda, setiap hidangan buah-buahan membekalkan sekitar 45-60mg vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas ranum. Pengambilan buah yang tidak ranum menghasilkan kandungan vitamin C yang sedikit. Kandungan vitamin C dalam buah juga akan berkurangan separuh selepas dipetik dan musnah apabila terdedah kepada kepanasan.

Sebagaimana ramai tahu, terdapat banyak faedah vitamin C. Antaranya ialah:
  1. Membentuk kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi dan tulang rawan. Peningkatannya akan menegangkan kulit dan menghalang otot menjadi lembik
  2. Memperbaiki simptom pendarahan. Kekurangan vitamin C menjadi penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering dan kasar.
  3. Peningkatan sistem imun. 
  4. Memerangi kanser. Ia adalah satu-satunya anti-oksidan yang meransang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. 
  5. Mencantikkan kulit. Pengambilan vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmen.
  6. Memperbaiki insomnia
  7. Mengekalkan kolesterol sihat.

Kenapa perlu Sustained Release Vita C dari Shaklee?
Setiap tablet vita C shaklee mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah oren termasuk kulitnya yakni menyamai 500 mg. Dan pembebasan 1.5 vitamin C tersebut berlaku setiap jam. Dengan demikian, vitamin C mampu bertahan selama 5 jam didalam tubuh. Adapun demikian, ujian klinikal telah membuktikan bahawa 2 tablet vitamin C (dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal didalam plasma darah selama 24 jam.

Note: anda boleh cuba sendiri dengan melarutkan vitamin C didalam air dan peratikan bahawa ia tidak terus larut, malah mengambil masa yang lama. Itulah yang dikatakan "sustained release".

Nah, mulakan langkah mengambil vitamin C hari ini dari Golden Lounge! Semoga mendapat manfaat


Golden Lounge
019 266 1775
goldenlounge.blogspot.com

No comments: