Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, August 30, 2014

Hand Painting and Cop Ubi Kentang

Assalamualaikum

Kan dah kata kalau beli water colour budak2 akan suka main. Jadi sejak beli minggu lepas hari2 diaorang minta nak main -_-

Selang sehari dua kena layan lah sebab dah tak larat nak bagi justification menolak -..-. Tapi takkan lah nak asyik lukis dan water-color. Nanti boring dan tak menjana kreativiti la pulak kan. Ewah. So fikir2, saya teringat dulu2 kecil2 ada main cop2 guna ubi kentang. Sebenarnya dah tak ingat dah macamana main cop2 guna ubi kentang dan carrot yang sebenar. Tapi belasah je lah :). Jadi lah seperti di bawah. 

Guna sebiji je ubi kentang dibahagi dua. Nak jimat Takut tak jadi. Tu yang jadi 2 bentuk je :")

Mula2 nak potong ubi kentang tu tanya Sarah. "Sarah nak bentuk apa? Tiga segi nak? (cey buat2 tanya walhal dalam kepala mama dah memang nak buat bentuk 3 segi sebab bentuk tu je tahu buat :"). Sarah jawap "Nak 3 segi" *secretly: yey hehe*. Lepas tu tanya Ahmad, "Ahmad nak bentuk apa?" "Hmm..Ahmad nak bentuk 6 segi" Derr..tak nak kalah -___-

Ni aktiviti "cop-cop". Kena gilir2 lah sebab ada 2 je kan ubi kentang tu :D

So kena leka kan hasan dengan painting sementara tunggu turn guna "cop" ubi kentang :)

Tengah2 buat aktiviti, saya dapat idea baru! iaitu finger painting. Dulu penah buat nanti saya share kat blog. Tapi bila guna water color, jadi tak cantik pulak. Last2, ideaku berkembang jadi cat seluruh tangan. Jadila macam hand painting. Hahaha. Semua terus tinggalkan ubi kentang dan pakat2 nak cat tangan *short attention span betul budak2 ni kan*.

Ha ni lah dia. 3 3 tangan bercat :)

Dan dengan 3 aktiviti (painting, cop ubi kentang dan hand painting), terhasil lah seperti di bawah

Yang atas sekali sarah, hasan dan ahmad

Sarah kreatif guna 2 biji cop ubi kentang dan dia manage untuk buat gelongsor, orang dan buaian. Disamping cap tangan. Hasan pulak, dia claim tu gambar bas -.-. Ahmad, biasalah, orang lain cat tangan sekali dua je. Dia sorang sampai 3x cap tangan dan 3 warna -_-'.

Masa: dalam 30 minit
Bahan: ubi kentang, kertas, water color dan berus

Saya buat ni weekdays lepas ofis. Cubalah!

p/s: lepas ni kena cari idea buat aktiviti lain pula. Boringkan asyik yang sama ahaha


Nurul Iman. Pengedar Shaklee Bangi dan Putrajaya. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775 (untuk pesanan)

No comments: