Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, October 25, 2013

Shaklee Sebagai Business

Assalamualaikum
 
Kenapa saya menjadikan Shaklee sebagai side income dan kenapa saya beruntung berada di bawah upline saya sekarang?
 
Saya memang sentiasa equipped dengan side income. Bukan apa, hanya menyediakan payung sebelum hujan. Saya dah jual macam2. Saya dah buat macam2 business. Tapi business yang paling lama saya join ialah Shaklee. dan saya yakin akan kekal dengan ini. Kenapa?
 
Hakikatnya semua business pon sama. Lagi specific: MLM. Business plan mungkin berbeza. Namun, basicnya sama. Semua pun claim syariah compliant dan saya yakin, memang syariah compliant. TAPI, yang membezakan antara busines2 MLM ini ialah understanding, intention dan the way you conduct your business.
 
1- Understanding
Apakah kita betul2 faham konsep MLM tersebut? bagaimana ia berfungsi dan apakah ia menindas? Dalam beberapa MLM yang saya jumpa, semua tidak begitu menindas. Tapi paling ketara ialah Shaklee sebab walaupun kita di atas, kalau kita goyang kaki, memang wassalam lah untuk bonus bulan itu. Saya tak lah kaji sedetail2 nya. Ini berdasarkan observation saya sahaja. Bagi saya, konsep MLM adalah baik. Dan jika anda perasan, business2 kecil2an ini, ultimatenya ialah berkonsepkan MLM. Contoh: jual kuih. Mesti ultimate aim nak conquer market. Nanti nak cari dropship untuk mengembangkan business. Dropship mesti ada komisyen. Lepastu buka branch. Nanti branch nak buka cucu branch pula atau kalau tak buka cucu branch, maintain 2 3 branch same owner. Kan ke lebih kurang dengan MLM; yang mempunyai downline, yang mempunyai cucu downline etc. Dan owner kepada kedai kuihtadi mesti memikirkan % keuntungan dan berapa yang patut branch dapat.
 
2 -Intention
Ini adalah perkara terpenting. Kan hadis no 1: semuanya bermula dengan niat. How true it is. Intention ini lah yang membezakan satu business dengan satu business yang lain, dan satu upline dengan satu upline yang lain. Semua orang boleh claim nak tolong orang. Nak tolong downline. Tapi apakah itu niat sebenar? atau nak kaut keuntungan sahaja? dalam beberapa minggu/bulan anda join business tu, niat2 sebenar dah boleh Nampak. Lagi satu, biasanya busines2 MLM ni, modalnya kecil. Sebab konsepnya berniaga dan membantu. Dengan intention yang tidak begitu murni, upline2 tertentu akan menasihatkan bakal2 downline agar join satu2 MLM dengan membeli stok yang banyaak. Ini adalah berdasarkan niat nak cepat kaya / cepat naik pangkat etc. Berdasarkan niat tersebut juga, downline tidak begitu dibantu dan akhirnya lingkup dengan hutang modal dan barang2. Benda ini boleh berlaku juga di Shaklee. Bagaimana? upline menasihatkan downline agar membeli supplements Shaklee pada harga beribu2. Dengan pembelian beribu2 ini, bakal downline akan terus naik pangkat dan sekaligus mendapat banyak bonus pada bulan tersebut. Tapi bulan tersebut sahaja lah. Kemudian stuck dengan vitamin2. Makanlah vitamin2 sampai kenyang :))
 
3- The way you conduct your business
Cara kita attract customer atau bakal downline sebenarnya dah mencerminkan understanding dan intention kita. Bagi saya, ini subjektif tapi garis panduannya, jika pada luarannya sudah tidak begitu enak, apatah lagi ketika didalamnya. Jujur atau tidak kepada downline semua bergantung kepada intention kita tadi. Itulah akan mencorakkan cara kita conduct business kita. Samada dengan sentiasa mencari downline yang boleh melabur rm beribu2 ketika pertama kali join, atau mereka yang susah dan berusaha sedikit demi sedikit untuk mencari wang. Back to basic juga, jika business itu mendekatkan kita pada pemilik kekayaan dan rezeki, mungkin kah itu yang lebih baik daripada business menjauhkan malah melalaikan dari yang Esa. Semua itu boleh dilihat upfront saja.  
 
Ini semua berdasarkan pandangan peribadi saya. Dan ya, sepanjang saya join Shaklee, saya Nampak ketiga2 point di atas. Combination business dan upline yang mantap!
-Up-upline saya betul faham konsep MLM dan saya tahu, kerana itu beliau kini menikmati passive income!. Beliau memahami konsep dan mengikut dengan cara yang betul.
-Intention yang baik dapat di determine dengan rahsia2 dan ajaran2 yang tidak rahsia langsung antara upline dan semuaa downline beliau dan pertolongan dan advise yang tak berhenti2.
-Dan the way beliau conduct business? jika anda kenal sangat dengan mereka2 yang kaya raya dek MLM, sekali imbas, anda confuse apakah upline saya ini betul seorang yang mempunyai income 5-6 figure sebulan. Tak pernah cek2 bulanan di pampang di mana2.
 
Dan dengan itu, saya tahu saya telah membuat pilihan business mahupun upline yang harapnya betul. Anda yang belum mencuba tapi mahu mencuba, fikirkan masak2. Istikahrah dan buat decision. Jika anda mahu menyertai team kami? ahlan wasahlan dan selamat datang kami ucapkan. 
 
Semoga diberkati dan kejayaan milik anda!
 
 
Golden Lounge
019 266 1775
goldenlounge.blogspot.com