Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, January 8, 2014

Jadi Pembaca Bijak

Assalamualaikum

Nak share pasal buku yang saya tengah baca sekarang. 

Pembukaan tahun 2014 saya baca buku yahudi ni lagi. Author nya Dan Ariely. Saya suka baca buku dia. Sebab dia memang bijak pandai smart semua lah. Dan saya fikir, kalau yahudi semua macam ni, memang tak mustahil sangat mereka dapat bertahan conquer dunia selepas zaman islam gemilang dulu. Dan terang2 dengan ilmu ni mereka boleh mencorakkan pola pemikiran kita. Jadi kita kena lagi bijak dari mereka. 

Tajuk buku: the (honest) truth about dishonesty

Saya nak share mukasurat ni. Tengok yang bergaris di bawah. Kalau kita sentiasa given reminders, tendency to cheat would diminished. Memang Dan guna contoh Ten Commandments sebab beliau bukan muslim. Sebagai orang islam, disini saya nampak hikmah solat 5 waktu. Ternyata Allah tahu manusia sentaisa perlukan peringatan demi peringatan. Sebab tu banyak nabi2 dan rasul diturunkan. Contoh: rasa nak buat dosa, tau2 dah asar, nak buat dosa, tiba2 azan maghrib. lepas maghrib tak sempat nak fikir dosa dah masuk isya pula -__-! Waktu paling lama untuk buat dosa pon mungkin dari subuh ke zuhur. Tapi ada dhuha pulak :D Jadi, insya allah untuk yang jaga solat, diharapkan kurang lah sikit dosanya. 


Tengok lagi satu yang di highlight. Violation the separation of church and state. Wah, pemahaman seorang islam ialah negara dan agama itu adalah satu. Memisahkan keduanya itulah yang dikatakan sekular. Mindset sekular itulah yang ditanam oleh barat dan banyak di ikuti. Haa..tengoklah cara mereka 'menyelinap' dalam pemikiran kita. Satu dua ayat je. Tak perasan kan kan kan.

You read books hopefully to be smart, but while reading them, you have to be smarter than the book. 

Till later.


Nurul Iman. Shaklee Independant Distributor. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775

No comments: