Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 24, 2014

Cara Mudah Kupas Bawang Putih

Assalamualaikum

Hari tu saya ada terbaca tips and tricks in your kitchen ke apa macam tu. Ada banyak. Tapi yang saya ingat dan buat ada 1 je. Hehe. Dan saya nak share kat sini. Menunjukkan tips and tricks itu works. Dan incase ada siapa2 yang tak pernah terbaca lagi, at least dapat la applykan walaupun 1 :")

Tipsnya ialah untuk kupas bawang putih dengan mudah. Memang la bawang putih lagi mudah dari kupas bawang merah. Tapi ni kita mudah2kan dia lagi. Macam, dah malas, bagi lagi malas. Gittew. Eh? 

1- Ambil 1 labu bawang putih (atau banyak mana yang nak guna).

2- Masukkan dalam bekas yang boleh di tutup. Sori gambar ni tak tutup pula. Dia ada penutup sebenarnya. 


3- Tutup ketat2, dan SHAKE all you might. Hehe. Hasilnya anda akan lihat seperti dalam gambar

Selagi tak terkupas, maksudnya kena shake lagi dan kena shake kuat2 k.

4- Buka penutup dan taburkan atas meja. Ha, kerja sekarang ialah kutip2 bawang diantara kekulitan yang gugur. Hehehe.

5- Jadi lah macam ni. Tadaa

6- Dan dimasak. Nyams (taksal)


Ok sekian. Tips mudah jeww. Saya tak pakar di dapur. Jadi memang suka kalau ada tips2 yang menyenangkan dan memudahkan. Sebabtu juga saya sukaa alatan2 yang membantu-masak macam air fryer. :)

p/s: Bawang putih ni banyak kebaikan dan kelebihan tau. Jadi ni dah senang kupas, boleh lah makan selalu. Cuma kena selalu gosok gigi ke apa la. Tapi kalau itu pon malas, boleh la ambil pil garlic je. Mudah. Tak payah shake, tak payah kupas. :))


Nurul Iman. Shaklee Independent Distributor. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775

No comments: