Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, April 29, 2014

Shaklee Dish Wash

Assalamualaikum

Saya nak kongsi tentang dish wash concentrate shaklee. Lepas hampir 2 tahun menjadi ahli shaklee yang aktif, ini baru terbuka hati nak try dish wash ni.

Rumah saya ramai budak2. Jadi saya adalah pengguna tegar pinggan mangkuk cawan ikea yang berwarna warni macam di bawah ni.

Dan lagi satu jenis, yang ni


Kalau sekali makan spagetti bolognese, ya ampun nak sental. Mee goreng ka, coleslaw kfc ka, kadang2 tak ada apa2 bergoreng pon, nak basuh tak senang. Macam kena 2 3 kali sabun baru puas hati. Tapi saya anggap itu nature plastik; yakni bersifat susah basuh :"). 

Saya juga malas nak guna plastic cling wrap untuk simpan letfover lauk. Jadi selalu saya simpan makanan dalam bekas makanan transparent ni. Lagi pun biasanya bekas ni dapat free kan. Cuma nak basuh lepas guna tu, effort sikit lah. Apatah lagi kalau simpan kuah satay kajang yang spesis minyak kekal di sudut bekas tu. Kadang2 buang je bekas sebab tak sanggup nak sental. :D.


Sekarang, sejak timbul perangai malas basuh minyak/kotoran disudut2 bekas makanan transparent ni, saya buang je. Pakai-buang. Ala2 diapers :D. Dan saya beralih pada tupperware yang kekal. I mean, tupperware yang betul. Bukan apa, baru perasan ada banyak dari hadiah2 kawan2. Huhu. Tapi being plastik, sifat susah basuh tu memang embed dalam pembinaan plastik nampaknya. Oleh kerana tupperware adalah sejenis brand yang mahal, maka saya gagah basuh la jugak. Mujur mahal, kalau tak, sekali pakai nak buang dah. Hahaha.

Lagi satu perkara menyakitkan hati-tetapi-nature-dapur adalah periuk belanga kuali yang tak pernahnya nak bebas minyak. :D. Standard lah kan. Lagi2 yang jenis non stick. Senang tu senang, cumanya non stick pon kadang 2 3 kali basuh baru tak 'rasa' minyak. Apatah lagi nak kena basuh dengan lemah lembut :)

Dan untuk basuh botol susu EBM yang berminyak sikit kan banding dengan susu tepung :).

Dan untuk mereka yang suka baking, atau buat kek (mentang2 la baru buat entry cake, empathy sangat :)), dan lain2, memang pressure time membasuh kan :"). Dulu kecil2, time buat kuih raya, selalu umi suruh basuh bekas2 tu. Dan stage best2 yakni bancuh2 kek / kuih / acuan etc, umi la conquer. Memang kotoran degil sangat bekas2 tu. Butter la apa la. Isk. 


And the lists are endless. Bukan takat endless, malah bertambah2 pula tu. Bukan takat bertambah2, malah tak berhenti2 pinggan cawan "kling klang" masuk sinki. Minum sikit, masuk sinki. Makan sikit, masuk sinki. Aih, tapi lagi rela kan daripada makan tak guna pinggan dan bertabur2 sampai kedepan. Haih.  

Jadi dengan itu, mestila sabun basuh pinggan kena yang power. Tangan tak payah cerita la kasar atau lembut dah asyik basuh pinggan :"). Dulu saya pernah pakai liquid dish wash. Laju betul jalan. Mungkin sebab asyik basuh pinggan maklumlah tak berhenti2, atau mungkin sebab sekali picit terus banyak. Lepas tu rasa2 nak kena jimat ni. Jadi beli yang jenis buku. Yang dalam bekas bulat-tapi-bukan-liquid. Jimat tak jimat sangat la sebab kena guna banyak untuk bersih. Wahaha. Maaflah tak letak brand. Kang terjejas reputasi :)

Anyway, saya tiada masalah pon dengan pinggan mangkuk berminyak sabun tak lut dan segala tu kecuali memang mereka tu ambil masa yang agak lama untuk saya settle kan issue pinggan mangkuk. Dahlah masaku begitu berharga kan :"). Jadi, disuatu hari yang hening, saya terdetik nak try dish wash shaklee. Sebab sebenarnya ialah saya dengar kawan saya kata sabun tu very mild pada tangan.

Malam tu juga buka dan pakai. Ya allah, menyesalnyaa tak cuba awal2. Marvellous fantastic bombastic ok! Guna setitis dua je macam basic-H. Letak air, berbuih banyak. Tapi yang best, sekali lalu je dan hilang minyak. Serious saya test pada pinggan mangkuk ikea tuh, dan kuali lepas goreng chicken chop (ceyy). Sekali basuh je, memang alhamdulillah, hilang. Dia ada bau. Bau dia soft je. Dan memang true to its claim, it is very mild to your hand. Boleh rasa. Marvellous sangat!


Kalau sebelum ni saya sangat impress dengan basic H, kali ni, saya rasa saya lagi impress dengan dish wash shaklee ni. Ahh, now basuh pinggan never gets better. Rugi kalau anda tak cuba. Bukan mahal sangat pon. Organic. Guna sikit2 je. Seriously, boleh order dari saya ok. 

p/s: Tapi kalau rumah anda tak ada budak kecil, tak masak, tak makan bergoreng, tak pakai minyak lah senang cerita, pakai pinggan kertas, pakai pinggan kaca sahaja, tak baking, pakai pembantu rumah, anda tak basuh pinggan etc, abaikan je lah dish wash ini. Buat sakit hati aku je dengar Buat sakit hati je baca. Wahah



Nurul Iman. Shaklee Independent Distributor. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775

1 comment:

Safiya Amaran said...

saya pun suka sangat sabun ni..terus jatuh hati bila guna

Safiya
http://letusbehealthytogether.blogspot.com/