Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, July 14, 2014

Ubat Moden VS Jamu

Assalamualaikum

Saya nak share satu post kelakar dari seorang doctor; dari blognya

Ada seorang kakak ni..
Patient regular aku..
Dah 3- 4 tahun aku follow up darah tinggi dia..
Selain darah tinggi, dia ada sakit lutut jugak..early stage osteoarthritis.
Lain lain penyakit, memang takde.
Check darah baru je buat..gula OK, cholestrol OK, kidney, hati..semua OK. 

Minggu lepas, dia jumpa aku..
Saja nak check blood pressure..
Sambil dia kata, lututnya dah tak sakit..
Boleh jalan jalan cergasss..

Aku kata, baguslah..

Dia kata
"doktor tau produk Terlajak Laris?"
" Saya makan pil tu la...tu yang tak sakit lutut"

Aku pulak entah gatal tangan apa hari tu, saja nak check kandungan gula akak ni..
Tu diaaa..
Bacaan random ( tak puasa) 12.7mmol/L
Tinggi la tu..
Padahal memang sebelum2 ni, aku check dia takde kencing manis..

Aku pandang akak tu..
Akak tu cakap  " saya makan macam biasa doc...in fact siap diet lagi..ni mesti pasal Terlajak Laris..hahahah"

Maka aku pun mula berceramah..:)
Kesimpulannya, akak tu nak stop produk tu.

sesekali nak tulis jawi..bahahaha

-aku tak kata produk tu yg menyebabkan kencing manis/bacaan gula naik ya...Kang mati aku kena saman..kah kah kah
- aku cuma nak nasihatkan:

1- Jangan lah memandai mandai terlalu percaya macam macam produk kat luar tu.
2- Ubat moden tak mau makan, takut buah pinggang rosak katanya, tapi jamu/singseh/ubat MLM berani makan...tau tak sesetengah ubat alternatif tu penuh dengan steroid? Tu pasal segala macam sakit hilang cepat.steroid, is a magic drug.
3- Jangan bodoh sombong bila terima nasihat dari orang yang ada ilmu dalam bidangnya. Tapi kalau hati tak terbuka nak menerima ilmu ( dan berfikir), maka...tak dapek lah den nak nolong ehh..  :P

Sekian.

Ceritanya pasal ubat moden vs jamu. Betullah shaklee pon MLM. Tapi business mode nya sahaja yang MLM. Lain2 tu, kategori moden. Dan ia bukan lah jamu. Tapi saya perasan sesetengah orang sanggup je makan jamu. Bukan apa. Sebab MURAH. Hehe. Contoh: kolagen rumpai air ke harum manis harum malam ke apa (bukan tuduh jamu2 ni tapi cuma bagi contoh). Kan murahh berbanding kolagen shaklee mahupun alfalfa (yang juga ada function seakan jamu). Jadi nak jimat duit punya pasal, ambil jamu. Pelik juga sebab yang ambil tu pada pendapat saya agak moden dan educated. Mungkin saya salah tengok orang kot :).

Apa2 pun, cari lah produk yang terbukti, berkesan dan selamat.


Nurul Iman. Pengedar Shaklee Bangi dan Putrajaya. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775 (untuk pesanan)

No comments: