Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, February 8, 2015

Stok Susu dan Calsium

Assalamualaikum

Harini hari ke 44 saya berpantang. Lepas ni merdeka yey! Minggu lepas pergi jumpa gynae untuk post natal check up. First time lah tinggal Yasir pada bibik. Saja training sebelum pergi kerja nanti. Antara lain doctor tiba2 pesan, "iman, please continue untuk makan calsium. After 30, calsium dalam badan akan drop. So you need a supply of calsium" Dalam hati ku tersenyum bangga (ceh tiba2) sebab sejak pregnant Yasir, dah jadi 'terpaksa' wajib makan calsium sebab kaki start cramp, gigi start sakit etc. Bukan apa, taknak la lepas bersalin kang rongak ke cepat bongkok ke apa ke. Ceh memang dasar perempuan takut sangat jadi huduh. Hahha! 

Anyway, perkara ini serious. ESPECIALLY untuk saya - yang asyik pregnant dan menyusu bergilir2 *urut kepala* dan anda juga kalau anda macam saya yakni tua age 30 and above, mengandung, menyusu, cita2 nak menyusu lama, kaki cramp2 etc. Osteoporosis rupanya tak boleh di baiki tau. Kalau dah kena, all the best lah hehehe. 

Saya tak ambil calsium yang hospital bagi. Saya ambil ostematrix shaklee. Saya yakin sangat dengan osteomatrix sebab banyakk sangat testimoni keluarga dan kawan2 yang kaw2 pasal osteomatrix. Ah sekarang harap2 tulang ku jadi padat dan kukuh *tiba2*. Testimoni diri sendiri? Hem, ambil dalam pantang untuk lawas (LOL). Tapi sekarang, jadi WAJIB. Sebab apa? See below 

Ni 230 oz untuk beberapa hari lepas. Tak ke roboh calsium dalam badanku. Ahaha

Ada 3 lapis dalam tu

Selain dari masalah calsium, saya juga ada masalah lain. Iaitu masalah nak susun susu ni. Macamana nak susun ni dah tak muat untuk ayam ikan. Saya reshuffle untuk occupy space atas jadi macam ni:

Tapi ni tak space efficient. Lagipon bole cakap besar sebab stok laukpauk dah berkurang. Nampak beza gambar atas dan bawah? Ketika ni dah 260 oz.

Hari ni dah 280+ oz. And saya tak jumpa lagi jalan penyelesaian nak susun susu dalam peti ais nih sebab dia senang slide.  If only penyelesaian semudah mengelak osteoporosis yakni dengan menelan osteomatrix kan bagus. Hu hu

4 biji ok sehari untuk 280+ oz *urut kepala lagi*

Promosi ostematrix bulan ni. Saja2 je dia tau ku memerlukan. 6+1 for me alone. Another set for parents. Sekiyan kbai :D.



Nurul Iman. Pengedar Shaklee Bangi dan Putrajaya. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775 (untuk pesanan)

2 comments:

Faza said...

Iman, baringkan liner bag tu dulu. lepas dah keras baru simpan dlm keadaan tegak. so dia nipis2 je, senang nk arrange coz size seragam.

nurul iman said...

dah try tapi jadi mcm buruk. i mean, tak macam yang orang lain buat tu jadi cantik. huwaa. Sekarang, main simpan je. T_T