Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, May 18, 2015

Mainan Human Anatomy

Assalamualaikum

Saya dah lama nak cari mainan human anatomy. Semua yang saya jumpa mahal! Well, tak la banyak sangat yang saya jumpa tapi bila terjumpa tu, harga dia memang mahal. Antara lain yang saya berkenan ialah dari national geography di Petrosains. Tapi saya tak beli. Sebab mahal. 

Tiba2 ada satu penjual di fb ni jual clearance stok. Jatuh rm50 per satu anggota. Saya excited sangat dan beli! Mahal juga sebenarnya rm50 tapi banding dengan yang lagi mahal, jadi kita telan kan aja harga rm50 each tu ye. Hu hu

Saya mampu beli dua je. Hajat hati nak beli semua. Tapi apakan daya. Selepas bertimbang tara kepentingan dan tahap interesting of each body parts, duit saya boiled down to 2 je. Ha ha

1- Skin

2- Head

Mungkin assumption orang lain, saya nak memupuk minat anak2 saya untuk jadi doctor. Eh tak. Tak payah susah2 berebut kos popular tu dengan cina melayu india ok :D. Malahan kalau boleh, nak suruh mereka jadi ahli astronomi sorang, saintis sorang, business man/women sorang dan judge sorang. Haihai ini top 4 cita2 mama yang tak kesampaian :D. 

Tujuan saya beli mainan ini ialah untuk enhance imagination anak2 saya. Imagination is more important than knowledge remember. Ni juga untuk membantu pemahaman apa yang saya cuba cerita bila kami sama2 baca buku rujukan (?). 

Bahan bantu belajar?

Dah siap! nice kan skin ni. So budak2 ni dah kenal mitochondria. Tup2 lepastu ahmad tanya, eh kulit ahmad tak nampak pon 4 lapis tu. Ah sudah!

Ni time buka Head. Semua impressed tak sabar nak cekau tangan. Jenuh mama jadi pengadil

Kan dah kata. Tak menyempatt

Aktiviti pemasangan. Cool ok!

Jadi memang interesting, lebih paham dan lebih ingat. Tak menang mulut nak menjawap. Di sebabkan sambutan hangat, ingat nak beli Eye pula. Tapi, lepas 3 minggu, otak kiri dah kemana, tengkorak tah kemana. Ok fine. Thats it kiddos. Belajar 2D je ikut gambar rajah buku ok hahaha.

Well, saya sempat selit order stethoscope rm20 dalam order saya. Tengoklah Ahmad guna macamana -_-

I have already bought the solar system glow-in-the dark and stick to the kids' walls. You know, so that they can imagine the solar system. Ahli astronomi kan? Ya right! :D

p/s: Did i tell you that i am currently looking for globes? yang murah dan berkualiti PM please! :D

Sekian! 



Nurul Iman. Pengedar Shaklee Bangi dan Putrajaya. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775 (untuk pesanan)

No comments: