Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, January 7, 2015

Mix and Match Set Bersalin

Assalamualaikum

Baby Shaklee @day10
Obimin -> Vitalea
Calsium -> Ostematrix 
Neurogain -> Omegaguard 
Additional Bcomplex, Vitamin C
Consistency :)

Biasalah, sebagai pengedar shaklee, orang assume atau tanya saya guna apa sebagai set berpantang. Of course saya guna shaklee. 

Kesedaran timbul ketika berpantang lepas bersalinkan Hasan. Koboi je. Jadi saya hire makcik urut cum tukang masak sekali untuk seminggu. Then saya ada order makanan dari kedai apa maaf saya lupa; of which, dia claim masak makanan berpantang dan akan delivery di rumah. Apparently, masakan dia biasa2 je dan kebanyakan lauk yang sampai adalah sejuk dan ayam keras. Mujur allah lupakan saya akan nama kedai tersebut untuk mengelak dari di announce di sini :D. 

Sebab tau saya dah meningkat usia, dan perlu menjaga diri, kesihatan etc, jadi saya cari supplement2 yang terbaik. Ketika itu saya jumpa shaklee. Alhamdulillah masih setia sampai sekarang. Dan alhamdulillah juga saya masih setia sampai sekarang kerana saya baru jumpa lagi satu kebaikan set berpantang shaklee especially untuk kuning bayi. 

Alhamdulillah sekarang ada bibik yang jaga keadaan rumah. Jadi, berpantang kali ni, serupa orang sikitlah banding dengan 2 tahun lepas :). Ok, Ahmad dan Hasan kedua2nya warded akibat jaundice. Waktu pantangkan Hasan, saya ambil set bersalin sendayu tinggi. Mengikut arahan belakang botol kerana ambitious nak kurus cepat yang advise makan 1 biji capsule pada hari pertama bersalin onwards. Di hospital lagi saya dah makan. Ha ha. Dan Hasan jaundice dengan jaya nya *sobs*. Doctor advise saya stop untuk dalam 20hari macamtu sebelum sambung consume, dan jaundice turun dengan drastic *ok fine*. Kat situ je saya dah rugi sebotol lebih sebab aturan pemakanan 1-10 hari, 11-19 hari ke macamtu kalau tak silap. Of course lepas tu saya tak nak ambil risiko sambung makan lagi. Rugi sangat rasa. Dan minyak sendayu tinggi, bagi saya tak cukup power. Tak sepower minyak herbanika nona roguy.

Ahh jadi untuk pantang kali ni, saya pakai seperti dibawah.

Untuk dalaman:
*Alaaa vitalea tertinggal la dah ambil gambar baru perasan. Jauhnya nak pergi ambil gambar balik halal je lah. Hashtag orang dalam pantang tak leh jalan banyak2*

Vitalea Shaklee - Consumed since 1st day for my energy, replacement untuk multivit oren yang hospital bagi, so doctor approved la kan
Bcomplex Shaklee - Consumed since 1st day, for my skin and mood swings
Vitamin C Shaklee - Consumed since 1st day, for my skin, antibody etc
Ostematrix Shaklee - Consumed since 1st day, for my stool LOL
Lecithin Shaklee - Consumed since day 3 (hahaha maaf kan saya kerana terlalu ambitious nak kurus :P)
Pil Perawan Leesa Formula - Saya berhajat nak cuba pil ni sebagai pemanas badan dan perapat lah apasegala. Tapi belum beli lagi. Hihi. Silap2 saya guna vivix je sebab tengah promo. Huhu
Akar herbanika nonaroguy - belum minum lagi tunggu hari ke 14 ke atas. Precaution untuk elak jaundice

Untuk luaran:

Minyak Herbanika Nonaroguy - 4 orang anak, memang guna minyak ni (kecuali time Hasan guna sendayu tinggi tapi lepastu beli juga minyak ni. Duh!) Rasanya, tak ada minyak lain sepower minyak ni ekeke
Herbanika Lulur Nonaroguy - i'm not a spa person. Jadi saya tak pasti samada sifat lulur adalah melembutkan kulit disamping buang daki2 etc regardless brand apa, atau lulur nonaroguy ni memang bagus. Tapi, bila lulur guna lulur ni, memang rasa lembut and smooth je kulit. 
Krim Herbanika Barut Nonaroguy - Ni saya beli lambat. Hari ni baru pakai. Sebab rasa best pula barang2 nonaroguy ni (eh kena jadi dealer ke eh tiba2). Tak boleh nak komen lagi sebab baru sangat pakai.

Set di atas, saya mix and match sendiri lah katapun anak ke4. Mesti la dah bijak memilih dan bersesuaian dengan poket (eh?).

Kebaikan guna set shaklee yang saya rasa ketika berpantang kali ini adalah ia betul2 boleh di consume selepas bersalin. Sebab tak ada efek pada jaundice baby. More kepada kesihatan dan well being ibu. Saya rasa bersyukur juga la consume, at least tak ada la botak je tanpa jamu kan di awal2 bersalin. Dan rupanya betul beri tenaga dan rupa (rupa? berupa orang lah bukan lembik je dalam pantang ;))

Untuk yang cari produk nonaroguy, saya syorkan beli online. Sebab lagi murah. Saya check price online di web www.nr2u.com.my banding dengan beli di kedai, online termasuk pos jadi lagi murah. Hehe. Tapi terpulang lah, ada yang suka bayar terus dapat barang. Saya beli online dan dapat free delivery sebab combine order dengan kawan. Jadi, berbaloi lah. Cuma krim barut herbanika tu saya beli mahal. Sebab lewat beli dan beli di kedai. Maklumlah, tak sabar nak tunggu pos (nak cepat kurus kan kan kan) -__-. Tak apa lah. You win some you lose some #ruleoflife. 

Untuk set bersalin shaklee, boleh la beli kat saya *tiba2*.

Hasil so far? 

Hari ke 5, boleh menerima tetamu dengan elegant (walaupun berkain batik ha ha). 
Hari ke 7, boleh update blog sejurus sebelum majlis cukur rambut kecil2an bermula, boleh menerima tetamu dari pukul 3 - 11 malam berturut2. Tengok di sini
Hari ke 9, boleh ajar anak2 mengaji sambil2 bertungku :D
Hari ke 10? Lagi 1.2kg untuk sampai pada berat ketika 2 months pregnant! *cheers!* 

Lepas ni, loosing weight is going to be harder. Harap2 tak makin naik :D

Itu saja review set bersalin setakat 11 hari berpantang ketika ini. Mix and match melengkapi apa yang kurang apa yang lebih. Selamat membuat pilihan!


Nurul Iman. Pengedar Shaklee Bangi dan Putrajaya. Shaklee ID: 880027. Hp: 0192661775 (untuk pesanan)

No comments: